Tillskott

Obalans är ofta brist på något

När kroppen är i obalans så är det för mycket av något och för litet av något annat. För att få igång friska processer i kroppen behöver man tillsätta olika saker. Dessa saker verkar sällan vara skolmedicinens mediciner, men det är en personlig reflektion (och inte grundat på vetenskaplig evidensbaserad verksamhet som finansierats av ett läkemedelsbolag).

Först av allt måste du fråga dig vad du äter. Hur tillreder du maten och hur förvarar du den? När man är dålig och hängig är det väldigt lätt att hemfalla åt färdiglagad mat som man köper i butik och som sedan stoppas i en mikro för att värmas. Redan där finns en stor del av problemet. Det jag nu skriver finns det belägg för, men det är inte storbolagens forskning och synsätt som står bakom dessa ord, det är erfarenhet och sunt förnuft.

Maten vi äter idag innehåller sällan tillräckligt med vitaminer och mineraler. Det beror på att grödorna stressas fram med konstgödsel och slika metoder. Grönsaker som tomater odlas på substrat med tillsats av kritiska gödselmedel så att de växer, blir stora och fina och fulla med vatten och socker, men inte så mycket annat som det står i gamla listor att de ska innehålla.

Länkar till sidor om kosttillskott

Maten transporteras långa vägar och behandlas för att hålla. Olika tillsatsmedel används så att den ser fin ut trots misshandel.

Hemma hos oss får den ofta ligga länge i frysen och sedan mikras den. Om det fanns något av intresse kvar i den så försvinner det i den processen. Mikro är praktiskt och går fort, men det påverkar maten på en subtil nivå som inte annan uppvärmning gör. Mikrovågorna slår sönder näringsämnen som vi behöver och ger dem former som vår kropp inte känner igen.

Annorlunda och enkla dieter

Forskning om detta finns, men den trycks ner och hålls tillbaka av starka intressen. Enskilda forskare som mot alla odds lyckas blir oftast uthängda av sina "kolleger" som avvikare, bråkstakar, ovetenskapliga och besvärliga. En av 1900-talets stora vetenskapsmän lär ha sagt att vetenskapen går framåt begravning efter begravning - en ny sanning slår inte igenom förrän motståndarna dör och idéen inte ses som kontroversiell längre eftersom samtidens vetenskapare har vuxit upp med den. Detta händer hela tiden och späs dessutom på av prestige och pengar.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License