Magsyretest

En följd av stress brukar vara att magen tar stryk. Många får halsbränna och köper dyra piller på apoteket för att minska surhetsgraden i magen. Men hjälper det? Om du är en av dem som testat Samarin od och inte blivit hjälpt av det, så kan det bero på att du inte är för sur utan inte tillräckligt sur i magen.

Kallie Miller föreslår följande tre test:

  • Drick en dryg deciliter juice av rödbeta på fastande mage. Om din urin är röd nästa gång du kissar så finns det anledning att misstänka lågt saltsyreinnehåll i magen. Saltsyran behövs för att bryta ner det röda pigmentet, men det kan också bero på järnbrist.
  • Skaffa pH-stickor och testa urinets pH. Drick en dryg deciliter grapefruktjuice eller en blandning av apelsin- och citronjuice på fastande mage. Testa urinens pH en timme senare. Om värdet är lägre än normalt kan man misstänka lågt saltsyreinnehåll i magen. Syra behövs för att bryta ner syrorna i juicen. Normalt pH ska vara ca 6,4-6,8.
  • Om du har halsbränna eller känner dig sur i magen, svälj en matsked färsk citronjuice. Om det gör saken värre har du tillräckligt med saltsyra. Om symptomen avtar behöver du mer saltsyra.

Om du behöver mer saltsyra så går det att ordna. På apoteket kan du köpa hypochylin. På hälsokosten finns också en sort som heter Digestive från Helhetshälsa. Dessa medel gör snabb verkan om man behöver dem. Rekommendationerna för hypochylin är att man ska ta 1-2 tabletter innan man äter, men det kan vara svårt att avgöra om de behövs eller ej. Det går lika bra att äta dem under måltiden eller strax efteråt. Digestive är starkare och känns renare. De ska intas efter måltiden vid behov.

Vid måttligare brist kan det räcka att dricka grapefruktjuice till maten. Denna juice innehåller ett salt som heter betain och också är bra för matsmältningen. Förstörda enzymer i magen är en följd av kvicksilverförgiftning, vilket också kan skapa magont. Enzymtillskott från hälsokosten eller EFT "Trots att magen inte tillverkar tillräckligt med enzymer/magsyra…" har också visat sig ha effekt.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License